INTRODUCCIÓ

Apunts: Introducció a la Revolució Industrial
Apunts Les causes de la Revolució Industrial:
            La revolució agrícola
            La revolució demogràfica
            Les transformacions del comerç


Les causes de la Revolució Industrial      (primera fase)

Exercici 1
Exercici 2
Exercici 3

Apunts per estudiar:  Entre 1770 i 1870 es donarà al món occidental un llarg procés de canvis d’estructures o revolucions que acabaran amb les estructures de l’Edat Moderna i iniciaran l’Edat Contemporània. Per això aquest període es diu l ’Època de les revolucions. Recordeu que revolució significa canvi d’estructures. L’economia agrària passarà a ser industrial, la societat estamental passarà a ser una societat en classes i l’Estat absolut  passarà a ser un Estat Liberal. La revolució econòmica d’aquesta època es diu revolució industrial, i la revolució social i política revolució burgesa. En el tema actual estudiarem la revolució industrial anglesa perquè Anglaterra va ser el primer país que es va industrialitzar.
La revolució industrial és la revolució econòmica que suposa la mecanització de la producció i el pas d’una economia agrària a una economia industrial. Porta com a conseqüència un augment constant de la producció gràcies a la mecanització. Per tant, una economia industrial és un tipus d’economia en la qual la producció està mecanitzada. La primera màquina mecànica va ser la màquina de vapor.
La revolució industrial inicia un procés de mecanització o industrialització que continua actualment, per això els historiadors de l’economia parlen de què la revolució industrial que comença a finals del s.XVIII a Anglaterra i s’estén al llarg del s.XIX per Europa, Amèrica del Nord i el Japó és la primera fase de la industrialització o la PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL. (A finals del s.XIX s’iniciarà la segona fase o Segona Revolució Industrial i, a partir de 1945, la tercera).

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

Tornar al guió del T.4 n.general

                 Exercici 1
1. Defineix els conceptes següents: revolució, economia agrària, economia industrial, demanda.
2. Fes un esquema en claus de les estructures de l’Edat Moderna.
3. Digues la cronologia de l’Època de les revolucions.
4. Quina va ser la primera màquina mecànica?. Quan es va inventar?.
5. Dels següents textos, subratlleu les idees que expressen les causes amb una sola línea. Les idees que es refereixen a les conseqüències subratlleu-les amb dues:

  • Els teixits de cotó es començaren a fabricar a Europa. El motiu d’això és fàcil d’esbrinar: eren molt buscats, és a dir, hi havia molta demanda.
  • Per què, però, hi havia tanta demanda?. Doncs perquè la nova fibra tenia avantatges higièniques sobre la llana. D’altra banda, el cotó s’adaptava millor a les màquines.
  • La forta demanda de teles de cotó estimulà la introducció de maquinària a la filatura.
  • La indústria cotonera fou la primera a adoptar maquinaria moguda per energies no humanes, la qual cosa va permetre produir més amb un major estalvi de força humana.

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

Apunts per estudiar:  Causes de la Revolució Industrial
La Revolució industrial és un llarg procés que es va produir degut a una sèrie de condicions prèvies (que es van donar a Anglaterra, simultàniament, al llarg de la primera meitat del s.XVIII):
1ªcausa: La Revolució Agrícola: és diu així els canvis que es van produir en l’agricultura. Van consistir-hi principalment en:
            a) innovacions tecnològiques: la tècnica del guaret va ser substituïda per la  rotació de conreus  que suposava que tota la terra sempre estava produint, es  van construir  canals, es van introduir nous conreus (per alimentar als animals) i eines de ferro).
            b) canvis en la propietat de la terra: molts colons van ser expulsats de les terres i es van contractar pagesos assalariats.


             Les conseqüències d’aquests canvis van ser:

    • gran augment de la producció d’aliments.augment dels beneficis pels terratinents.
    • disminució dels camperols i emigració de mà d’obra pagesa cap a les ciutats on van passar a ser obrers que treballaven en les industries. 

Anar a altres causes

Exercici 2

1. Estudia La revolució Agrícola (recorda que és molt útil confeccionar el llistat de terminologia que aniràs confeccionant al llarg  del tema i que situaràs a la teva Llibreta d’història al final del Tema 3)  i explica les característiques de la Revolució agrícola.
2. Fes un quadre sinòptic de les conseqüències de la Revolució agrícola.
3.Confecciona un gràfic de barres  amb les dades del quadre següent:
                        Percentatge de la gent  treballadora dedicada al camp a França
      Anys          1851                 1861                 1866                 1901
                         64%                50%                 49%                 43%

  1. De quina estructura ens informa el gràfic?
  2. Cronologia?
  3. On el situes?.
  4. A quina època  de la Hª pertany?.    
  5. Explica de què ens informa el gràfic.  
  6. Analitza  les causes d’aquesta evolució.  

 

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

 

Apunts per estudiar:
2ª causa: La Revolució demogràfica, que significa que per 1ª vegada comencen a baixar les taxes de Mortalitat constantment i, com que les Taxes de Natalitat continuaven ser molt elevades, la població va començar a augmentar constantment. La disminució de les Taxes de Mortalitat és deu a l’augment de la producció d’aliments (que va suposar una millor alimentació) i, a partir del XIX, a les vacunes. L’augment demogràfic tindrà conseqüències econòmiques: permetrà mà d’obra barata i un augment de la demanda.

Anar a altres causes

Exercici 3  

Després d'estudiar La revolució  demogràfica, responeu les qüestions següents:
1
. Fins el segle XVIII quines característiques tenia la demografia europea?
2.  Interpreteu el gràfic responent  les qüestions següents:

gràfic evolució de la població anglesa
Si voleu veure la descripció textual del gràfic cliqueu aquí

a) Quina cronologia abasta?.
b) A quina època de la Hª pertany?
c) A quina conclusió arribeu sobre l’evolució general de la població anglesa?.

3. a) Analitzeu  com va evolucionar la taxa de mortalitat.
     b) Quines causes econòmiques varen influir en l’evolució de la taxa de
          mortalitat?
     c) En el segle XIX varen influir també altres causes? Raoneu la
          resposta.
     d) Com eren les taxes de natalitat?
     e) Expliqueu quines conseqüències demogràfiques i econòmiques  va
        comportar aquest augment de la població.

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

 

Apunts per estudiar: 3ª causa: L’augment del comerç. Abans de la introducció de la màquina de vapor, el comerç ja s’estava desenvolupant molt, especialment el comerç colonial. L’augment del comerç colonial era degut a un augment de la demanda de les antigues colònies i a noves conquestes, i això va estimular els fabricants per augmentar la producció; a més, l’augment del comerç va permetre acumular molt capital en mans dels mercaders colonials. També el comerç interior va conèixer un desenvolupament  degut al augment de la demanda interna provocat per l’augment demogràfic.

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

Tornar a l'inici del T.4 nivell general